Nå vil vi kaste nøklene

Digitale låser kan løse tidsklemma

Foto: Nadia Frantsen

Urbanium har siden 2003 overlevert mer enn to tusen sett med fysiske nøkler til leilighetskjøpere. Nå investerer vi i «nøkkelfrie» digitale låser i møte med raskt stigende etterspørsel etter hjemleverte varer og tjenester. Og det hadde vel vært deilig å slippe å tukle med nøkler til elektrikeren som bare har tid til å komme klokken 11?

Vipps har på svært kort tid fjernet behovet for å gå inn i nettbanken for småtjenester og oppgjør, og Ruter-appen har erstattet papirbilletten. Nå går det norske oppstartsselskapet Unloc AS løs på den tradisjonelle låseindustrien med samme virkemiddel; selskapets mobil-baserte app kan administrere og låse alle dine dører og fjerner behovet for nøkkelknippet. Enkelt fortalt kan eieren av hvilken som helst dør bytte ut den gamle låsesylinderen med en såkalt smartlås, og dele tilganger til låsen igjennom «skyen». Tilgangene kan være tidsbegrensede, slik at en boligeier kan slippe inn bud i oppgangen eller hjemmehjelpen inn i leiligheten på avtalte tidspunkt. Med pinkode og autentiseringsteknologi i en mobiltelefon så er man også helt sikker på at rett person slipper inn. Unloc har løsningen på hvordan fremtidens boliger skal være tilrettelagt for hjemleveringstjenester, uten at man må møte opp i døren.

– Når Urbanium planlegger nye leilighetsprosjekter så må vi til dels forutse hvilke løsninger som etterspørres ved innflytting, det kan gjerne være både ett og to år etter salgsstart. Nå ser vi blant annet at varehandelen og hjemmetjenester digitaliseres i høyt tempo, så vi bruker mye tid på å forstå hvordan vi skal møte denne utviklingen. Da vi begynte å snakke med gründerne i Unloc, så fant vi ideer rundt låseinfrastruktur som vi også tente på. Hvor praktisk er det ikke å kunne flytte inn i en ny bolig hvor du har friheten til å slippe inn matvarene, pakken med klær eller vaskehjelpen uten å selv måtte være til stede, spør Mona Bjørkli Eriksen som er markedssjef i Urbanium.

Gründere med en visjon

Unloc ble startet i 2017 av Kris Riise (29) og August Flatby (46). De er opptatt av å skape mer frihet med åpne dører. Unloc er bygget opp med et brennende ønske om å skape nytt. Innovasjon som skal gå rett inn i hverdagslivet til oss alle. Små forbedringer som samlet sett får stor betydning. For enkeltmennesker, og for samfunnet. Målet er kort og godt å digitalisere verdens nøkler, for å få mer tid til det som virkelig betyr noe.

Ny teknologi har bidratt til smarte løsninger og et enklere liv. Men fortsatt står vi utenfor inngangsdøra og lurer på hvor det har blitt av nøkkelen. Eller tilbringer en hel dag hjemme mens vi venter på en leveranse som aldri kommer. Nå er det på høy tid å digitalisere nøklene, forteller Riise, daglig leder i Unloc.

Unloc har utviklet en løsning som gjør det like enkelt å dele en nøkkel som det er å sende en tekstmelding. Med kun et par tastetrykk kan du slippe inn blomsterbudet, vaskehjelpen eller en fra husholdningen som har glemt nøkkelen på jobben. Enkelt, sikkert og effektivt.

Du velger selv om du sender en engangsnøkkel eller en digital nøkkel som kan brukes flere ganger. Med digital nøkkeldeling sparer vi alle tid. Tid som kan brukes på det som virkelig betyr noe, forteller Riise.

Foto: Nadia Frantsen
Foto: Nadia Frantsen

Rulles ut med Urbanium i Ullern Hage prosjektet

På Ullernåsen i Oslo bygger Urbanium 67 leiligheter i high-end segmentet. Prosjektet flyttes inn sommeren 2019 og skal være tilrettelagt for en digital og lett fremtid. Unloc utstyrer port og fellesinngang med dørlåser som vil åpne seg ved signal fra en autentisert Bluetooth sender, som for eksempel kan være mobiltelefonen til et bud fra Bring. I tillegg vil beboerne kunne velge digital dørlås på inngangsdøren til leiligheten som ekstra tilvalg. Da kan man enkelt dele nøkkel med for eksempel nær familie som skal inn å hente noe mens man er bortreist.

– Hittil har hjemlevering på dagtid vært forbeholdt boliger der budet trygt kan sette fra seg varene på dørtrammen. Nå kan vi også få varer inn forbi ytterdørene og la leilighetskjøperne ta del i det stadig voksende tilbudet av varer og tjenester på nett. Man sparer tid i butikken, og kanskje kan man spare noen kroner også, sier Eriksen

Investeringsrunde

Sommeren 2018 gikk Urbanium Gruppen sammen med blant annet startup-inkubatoren Arkwright X og Simula Innovation (Kunnskapsdepartementet) inn med penger for å styrke Unloc’s videre utvikling. Det neste året skal selskapet også jobbe fra kontorer i et sterkt kompetansemiljø hos Arkwright på Aker Brygge.

– At digitale nøkler har en plass i fremtidens leilighetsprosjekter er det ingen tvil om, dette drives naturlig frem av bedre og sikrere teknologi, forbrukernes nye erfaringer med delingstjenester og etterspørsel etter smidig hjemlevering. Nå investerer vi i Unloc for å akselerer utviklingen i det norske markedet og selv få en dypere forståelse av den digitale dynamikken innen lås- og beslag. Vi har også sterk tro på gründerduoen Kris og August, sier konsernsjef Andreas Pay.

Investeringen i Unloc er Urbanium Gruppens andre investering knyttet til «last mile» leddet innenfor hjemlevering, etter at konsernet også i 2017 gikk inn i leveringstjenesten PorterBuddy.

 

 

 

 

 

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Ved å krysse ut denne meldingen godkjenner du vilkår tilknyttet denne siden.