Nettverk etter soning

Støtter et utfordrende liv etter soning

Nettverk etter Soning

Urbanium støtter Nettverk etter soning, som er Røde Kors’ arbeid for å hjelpe dem som har sittet i fengsel. I Oslo er Stian Estenstad leder for tilbudet. – Livet etter en tid i fengsel er svært krevende for de aller fleste. Hvor starter man egentlig, uten et godt nettverk rundt seg? sier Estenstad.

I Grefsenveien 26 i Oslo styrer han hektisk aktivitet i det første tilbakeføringssenteret i Norge. Sammen med ti ansatte og 220 frivillige jobber Estenstad for at folk som har sittet i fengsel skal klare seg ute i det fri. I 2017 ble den tidligere tobakksfabrikken pusset opp for å bli et hus dedikert til Nettverk etter soning. Mye egeninnsats ble lagt ned. Blant annet ble 60 tonn med bygningsmasse fjernet før lokalene kunne stå ferdig.

– Vi hadde ikke klart å lage dette stedet uten støtte fra alle som har hjulpet til. Både frivillig innsats og økonomisk støtte, blant annet fra Urbanium, har vært avgjørende for å få prosjektet i mål, sier Estenstad.

Fra innestengt til utestengt

På to etasjer med til sammen over 1000 kvadratmeter er det nå både kafé, kantine, sykkelverksted, nettverkshus, kontorer, klasserom og møterom. Alt for å hjelpe tidligere innsatte.

– Når folk settes fri, går mange fra å være innestengt i fengsel til å være utestengt i samfunnet. Det er ikke enkelt å ha en dom på CVen, forteller Estenstad.

– Det er vanskelig å få jobb, det er vanskelig å skaffe et sted å bo og det er vanskelig å finne nye venner i et nytt miljø. Her møter de folk som skjønner problemene deres og som bryr seg, også etter kontortid.

Etter at Tilbakeføringssenteret åpent har de opplevd en utrolig suksess, og en større pågang enn de kunne drømme om. Interessen for å se og lære hvordan senteret fungerer øker hele tiden.

– Ved å samle flest mulig tilbud på ett sted har vi klart å gjennomføre i praksis det de offentlige bare prater om. Og det på en effektiv måte, som sparer tid for både hjelpere og deltakere.

Opplever mestring

En av aktivitetene Estenstad er mest stolt av er sykkelverkstedet Red Bike i første etasje. Her er det stor pågang for å få fikset sykler, utført av både erfarne mekanikere og tidligere innsatte på arbeidstrening.

– Her får alle oppleve mestring og å bidra med noe positivt. Er det et problem noen ikke kan løse fra før, ser de bare en instruksjonsfilm på Youtube på den store TVen på veggen. Så fikser vi det også, sier Estenstad

I tillegg reiser sykkelreparatører rundt og fikser sykkelen der den måtte befinne seg. Flere bedrifter, offentlige institusjoner samt Oslo bysykkel står på kundelisten. Målet ar at de som læres opp får seg faste jobber. Overskuddet fra arbeidet bidrar til å drive Nettverk etter soning.

Imponert over arbeidet

I tillegg til verkstedet tilbyr Nettverk etter soning både fotballag, klatregrupper, yogatrening og seiltokt på to egne seilbåter, det meste drevet av frivillige. På huset gir de generell veiledning, økonomisk rådgivning, forskjellige kurs og gjennom Osloskolen tilbyr de også skoleundervisning i egne klasserom. Et tett samarbeid med kriminalomsorgen er også viktig. Rundt 350 straffedømte benytter seg nå av tilbudene til Nettverk etter soning.

Nå er Nettverk etter soning – med bistand fra Oslo – etablert seks steder i landet. Det er også etablert en søsteravdeling i Danmark, og nå har Island Røde Kors vært på opplæring, og i august går start skuddet også på Island.

– Jeg er utrolig imponert over det arbeidet Nettverk etter soning gjør, både her i Oslo og i andre deler av Norge, sier Espen Pay i Urbanium. Han var først styremedlem og senere distriktstyreleder i Oslo Røde Kors på slutten av 1990-tallet, og engasjerte seg sterkt i de tidligere innsatte da prosjektet Nettverk etter soning ble etablert i 2007. Nå er selskapet partner til Nettverk etter soning, og bidrar blant annet økonomisk til at husleien kan bli betalt.

– Her kan de som trenger det få hjelp til alt på ett sted, av folk som tar utfordringene deres på alvor og som tror på dem. Det er et unikt tilbud, og vi er utrolig glad for at det har blitt en såpass stor suksess, sier Pay.

 

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Ved å krysse ut denne meldingen godkjenner du vilkår tilknyttet denne siden.