Oslo-flora og innovasjon på Vega Scene-taket

Oslo kommunes krav om tak som kan ta unna regn og løse utfordringer med overvann, førte til innovasjon på taket til Vega Scene. For utbygger Urbanium ble løsningen en unik kombinasjon av et vannbasseng og et grønt, beplantet område.

– En løsning med et såkalt blått tak, hvor vannet ble lagret på taket, hadde løst problemet på Vega Scene, sier Andreas Pay, konsernsjef i Urbanium Gruppen.
– Men slike løsninger ønsker ikke Oslo kommune, mye på grunn av det estetiske. De vil ha grønne tak. Da måtte vi tenke nytt, og kom opp med en løsning man ikke har sett på tak før.

Redde truede arter
Det ble starten på arbeidet med Norges første blågrønne tak. Et tak som kan håndtere regnvannet, men samtidig er grønt.
– Vi kunne plantet mye forskjellig planter, som hadde gitt et grønt inntrykk. Men vi ønsket at det skulle være meningsfylt rent økologisk. Og etter råd fra eksperten, bestemte vi oss for å involvere NIBIO i valget av planter, sier Pay.
Eksperten det er snakk om er Rune Skeie, byøkolog hos rådgiverne i Asplan Viak.
– I samarbeid med NIBIO har vi funnet frem til planter i Oslofjordområdet som er verdifulle for naturmangfoldet og som nå er plantet på taket her midt i Oslo. Det vi har gjort her har ikke blitt gjort før, sier Skeie.
I tillegg er det forsket frem en unik jordblanding, som både takler vannet og som ikke gjør taket unødvendig tungt. For taket må i tillegg tåle vekten av snø. Hemmeligheten er en blanding av knust pimpstein og sand, blandet med kortreist kompost. Resultatet er halvparten så tungt som tradisjonell plantejord.
– Foreløpig har vi opplevd en vanvittig pågang fra folk som er interessert i prosjektet. Oslo kommune og VAV applauderer det. NVE er entusiastiske. Takprodusenter, landskapsarkitekter og utbyggere ser på dette som en mal for fremtiden, sier Skeie.

Rent nok for Akerselven
På det blågrønne taket vil vannet kunne oppbevares en stund ved mye nedbør, for så å kunne slippes sakte ut. Filtreringen gjennom planter og grus fører til at vannet er så rent at det kan gå rett ut i Akerselven.
– Alternativet til et blågrønt tak var et grønt tak hvor vannet skulle ledes ned i tanker under bakken. Dette er en dårlig løsning for byens økologi, sier Skeie.
Han mener likevel at Urbanium er modige som valgte en løsning som var uprøvd.
– De har vist en vilje til å prøve ut noe nytt, som kan løse Oslos overvannsproblem, hvor rørene ikke klarer å ta unna vannet ved kraftig regnvær, sier han.

Oslo-flora fra frø
Mange eksperter har deltatt i prosjektet Protan har utviklet det unike BlueProof taksystemet for fordrøyning av overvannet, som for første gang kombineres med et grønt tak. Bergknapp er leverandør av det såkalte fordrøyningslaget, vekstmediene samt sedum. Plantene er produsert av Ljono Stauder, som fikk tilsendt frø som var samlet inn av NIBIO i Osloområdet.
– Vi har produsert mellom 15 og 20 forskjellige arter, og rundt 8-9000 planter til Vega Scene-taket, sier Torunn Hovland Ljone, som driver Ljono Stauder.
Det tok cirka et halvt år å få alt klart. Det krever god kunnskap om alt fra jordsmonn til veksttemperaturer.
– Det har vært en betydelig økt interesse de senere årene for å bruke planter som tilhører stedet de plantes ut, sier Hovland Ljone.

Viktig kunnskap
Taket på Vega Scene er det første taket i Norge som takler fremtidige 20-års-regn. Etter at bygget sto ferdig har slike omfattende regnbyger allerede truffet Oslo flere ganger. Og taket på Vega Scene har taklet dem alle.
– Denne unike løsningen har gitt oss viktig kunnskap som vi kan ta videre til andre bygg, sier Andreas Pay i Urbanium.
– Hvis vi kan bidra til å sette en ny standard for tak, samtidig som vi løser utfordringer med overvann og utrydningstruede arter, da har vi gjort en viktig jobb.

 

 

 

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Ved å krysse ut denne meldingen godkjenner du vilkår tilknyttet denne siden.