Vega Scene er vinner av Oslo bys arkitekturpris 2019

Stolt utbygger og arkitekt under prisutdelingen i Oslo rådhus

Foto: Oslo kommune/Sturlason. Fra venstre: Anders Røberg-Larsen (leder av byutviklingskomiteen), Paul Audun Ingvoldstad (Asplan Viak), Halvard Heskestad Waage (Asplan Viak), Andreas Pay (Urbanium), Unnur Sande (Vega Scene), Odd Øverdahl (Asplan Viak), Bjørn Hroar Framstad (Urbanium), Rune Skeie (Asplan Viak), Joakim Nordin (Urbanium), Marianne Borgen (Ordfører i Oslo)

17. oktober ble en merkedag for Urbanium i Oslo rådhus

Etter uker flere uker i spenning ble Vega Scene omsider utropt til vinner av Oslo bys arkitekturpris for 2019 under en høytidelig markering i Oslo rådhus.

– Vega scene har med sitt helstøpte arkitektoniske uttrykk blitt et friskt og imponerende tilskudd til Hausmanns gate, med tre kinosaler og en teaterscene omkranset av flerbruks- og publikumsarealer. Prosjektet er svært bærekraftig i bred forstand, både økonomisk, sosialt og miljømessig, sa leder for byutviklingskomiteen Anders Røberg-Larsen.

I den offisielle omtalen i prisens katalog kan man lese:

Innendørs har byggets lavkostpremiss gitt utslag i en helhetstankegang i forhold til økonomisk bærekraft der blant annet gjenbruk har vært, og er fortsatt, et gjennomgangstema. Det er prisverdig å se et kulturhus som med så begrensede midler, gjenbruk og standard byggeelementer, klarer å lage et så helstøpt arkitektonisk uttrykk. Dette er gjort med  en meget streng farge- og materialpalett sammen med god omsorg for skala, utforming og møblering i fellesrommene.

Mens alle saler er utformet med svært høy grad av arkitektonisk og teknisk presisjon er fellesrommene uformelle og inviterende og steder der det er lett å føle seg som hjemme. Universell utforming er svært godt integrert i flyten i bygget, inkludert i alle saler og fremstår som ikke synlig. 

Hele katalogen finnes her: https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/utmerkelser-og-priser/oslo-bys-arkitekturpris/kataloger-oslo-bys-arkitekturpris/

Prisen ble delt ut av ordfører Marianne Borgen, etter en rekke foredrag om miljø og klima i arkitekturen.

De øvrige finalistene var gateanleggene i Deichmans gate og Wilses gate i sentrum og Nordtvet gård barnehage på Kalbakken. I tillegg var det seks nominerte og 16 øvrige påmeldte kandidater til prisen i 2019.

 

Prisens formål og juryens begrunnelse

Med Oslo bys arkitekturpris vil kommunen hedre ny, god arkitektur som er et tilskudd til byen og byens utvikling. Målet med prisen er å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling i Oslo, og å vise frem den nyeste og beste Oslo-arkitekturen.

Bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring kan vinne prisen.

Blant kriteriene for å kunne vinne prisen er

  • Nyskapende og fremragende arkitektur/landskapsarkitektur
  • Høy kvalitet på både konsept og gjennomføring
  • At bygg eller anlegg er et tilskudd til Oslo by og dens utvikling: estetisk, funksjonelt eller kulturelt

Bygg må ha blitt ferdigstilt foregående år (2018) og landskapsanlegg de siste fem år (perioden 2014-2018). Prisen kan gis til alle typer byggverk og landskapsanlegg innenfor bygrensen.

– Utrolig stolt

Jeg er utrolig stolt over å ha vunnet en så prestisjefylt konkurranse med en rekke sterke kandidater. Vi har jobbet svært målrettet med det byøkologiske formålet i reguleringsplanen og har hatt en helt unik og positiv prosess med både leietaker og naboer. Så er det også spesielt for oss at vi har bygget Vega Scene som totalentreprise med eget team. Det har muliggjort større tilpasninger i prosjektet underveis slik at vi har kunnet levere fullt ut på arkitektens visjoner, leietakers ønsker, medvirkningsprosessen og ikke minst vårt selvinitierte blågrønne takprosjekt. – Sier Andreas Pay, konsernsjef i Urbanium Gruppen AS

 

Tone-Lise Pettersen (prosjektutvikler), Karen Marie Vasli (CFO), Joakim Nordin (eiendomssjef), Andreas Pay (konsernsjef), Hege Kjernsmoen Engen (systemansvarlig), Bjørn Hroar Framstad (prosjektleder, entreprenør) på Frithjof Nansens plass 13. september 2019 da de tre finalistene ble utpekt.

 

 

 

 

Andreas Pay, Gry Ellen Ringstad (landskapsarkitekt, Asplan Viak), Rune Skeie (byøkolog, Asplan Viak) og Odd Øverdahl (arkitekt, Asplan Viak).

 

 

Foto: Gitte Paulsbo

 

Foto: Gitte Paulsbo

 

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Ved å krysse ut denne meldingen godkjenner du vilkår tilknyttet denne siden.